Menopauza cuprinde tulburari endocrino-neuro-vegetative conditionate de incetarea fiziologica a menstrei. Clinic cuprinde: neregularitatea ciclului menstrual pana la incetarea definitiva, valuri de caldura, transpiratii, nervozitate, senzatie de nod in gat. Important este ca o data cu instalarea menopauzei are loc precipitarea unor afectiuni ca hipertensiunea, nevroza, obezitatea.

Principiile de tratament alopat sunt administrarea de hormoni si sedative. Tratamentul natural rezolva majoritatea cazurilor prin homeopatie, acupunctura, apifitoterapie, reflexoterapie, cura balneara. Toate acestea vor fi combinate pentru a se largi cat mai mult intervalul dintre dozele hormonale sau eliminarea acestora.

Nu toate femeile au nevoie de tratament

Nu orice femeie la menopauza necesita numaidecat un tratament. Sindromul de menopauza poate constitui o contraindicatie pentru tratamentul balnear. Exista femei care nu suporta o cura balneara de litoral, mai degraba fiindu-i utili factori naturali cum ar fi cei de la Govora, Calimanesti, Caciulata sau Geoagiu.

Climatul subalpin face minuni

Climatoterapia recomandata este cea din localitati balneoclimaterice sedative, de colina, de deal sau submontan, pana la 700-800 metri. Coincidenta aparitiei obezitatii concomitent se explica prin tulburarile hormonale care apar. Obezitatea de menopauza va face sa se reconsidere si alte suferinte generate de aceasta: celulite, artroze, dureri lombare etc. Dupa evaluarea cardiovasculara, se va recomanda un regim activ de viata, gimnastica medicala, reflexoterapie, masaj si inot.

Asocierea frecventa a insuficientei limfatice (varice, hemoroizi, picioare umflate) sau a hipertensiunii arteriale va determina orientarea terapiei catre rezolvarea acestor afectiuni prin acupunctura, homeopatie, reflexoterapie si fitoterapie.

Alimentatia sanatoasa diminueaza stresul si atenueaza starea de nervozitate

In cartea sa, „Esti ceea ce mananci”, dr. Gillian McKeith – afirma ca alegerile alimentare corecte pot ajuta organismul sa-si sporeasca rezistenta la stres.

Stresul determina o adevarata infuzie de substante toxice in fluxul sanguin, fapt care va face sa va simtiti obositi, agitati, nervosi. In acelasi timp, stresul saraceste organismul de vitamine, minerale si de alte substante nutritive, degradeaza functia digestiva si incetineste metabolismul, ceea ce conduce la cresterea in greutate.

Exista alimente si bauturi capabile sa stimuleze puternic organismul, devenind astfel cauze directe ale stresului. Astfel, ficatul poate fi suprasolicitat, iar stimularea excesiva poate deregla chiar si nivelul de zahar din sange, generand efecte nocive pe termen lung.

Cofeina si alcoolul ne ingreuneaza sarcina

In categoria alimentelor „stresante” intra cofeina si toate produsele care o contin. Prin adrenalina pe care o produce, cofeina duce la cresterea nivelului de stres si poate provoca o extenuare a glandelor suprarenale.

Alcoolul este o cauza majora a stresului, chiar daca multi il consuma ca sa se linisteasca. Excesul de alcool sporeste depozitul de grasime din jurul inimii, scade capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism si scade imunitatea.

Dulciurile, prin continutul ridicat de zahar, reprezinta o povara grea pentru pancreas, fapt ce mareste riscul aparitiei diabetului.

Fara a mai detalia, mai adaugam in aceasta lista: alimentele sarate, alimentele grase, carnea rosie, laptele si produsele lactate, margrina, alimentele foarte condimentate, aditivii alimentari.

Hormonii au un rol major

Dupa cum ati inteles deja, hormonii produsi de glandele suprarenale au un rol major in aparitia stresului. Acest lucru este cu atat mai important daca consideram dezechilibrele hormonale provocate de menopauza. De aceea, alimentele bogate in substante nutritive, care ajuta functia suprarenala, sunt extrem de benefice pentru reducerea stresului.

Telina este un vechi remediu popular pentru reducerea tensiunii arteriale. Se recomanda sa consumati 2-3 tulpini de telina pe zi si, mai ales, sa rontaiti o tulpina seara, inainte de culcare, pentru a avea un somn linistit.

Seminte de floarea soarelui – sursa bogata in potasiu, in complexul vitaminelor B si, mai ales, in zinc, elementul care joaca un rol crucial in sanatatea suprarenalelor.

Orezul brun contine carbohidrati cu absorbtie lenta, care favorizeaza eliberarea in organism a hormonilor starii de bine, serotonina si noreprinefina.

Algele contin aproximativ 60% proteine si sunt derivate ale celor opt aminoacizi esentiali. Hormonii starii de bine mai pot fi obtinuti din triptofan si L-fenil-alanina, aminoacizi care se gasesc in anumite proteine alimentare. Algele au un efect energizant asupra ficatului si faciliteaza eliminarea toxinelor, scazand nivelul stresului.

Varza este o excelenta sursa de substante antioxidante. Acestea lupta impotriva radicalilor liberi din organism, produsi prin reactia organismului la stres, de aceea se considera ca varza are rolul de a „ridica moralul”.

Migdalele reprezinta o sursa excelenta de magneziu (le puteti pune seara la inmuiat, in apa, ca sa se digere mai usor).

Fructele de padure, cum ar fi murele, capsunele, zmeura, semintele de susan, sunt alte surse importante de magneziu, de vitamina C si de zinc.

Castravetele are efect calmant asupra sangelui si a ficatului. Zicala englezeasca „fii rece ca un castravete” se bazeaza pe un adevar. Incercati sa beti suc de castravete si telina pentru a va creste buna dispozitie.

Usturoiul contine alicina, o substanta detoxifianta care scade colesterolul si poate avea efect destresant prin scaderea tensiunii arteriale, intotdeauna asociata cu stresul.

Nu uitati ceaiurile si vitaminele

Exista o mare diversitate de ceaiuri recomandate in starile de incordare: musetel, roinita, lemn dulce, ginseng, hamei, gura lupului, valeriana.

Este util sa completati alimentatia dvs. cu vitamine si cu minerale: vitamina C, complex B, un complex antioxidant care contine betacaroten, zinc, seleniu si vitamina E, tirozina, calciu, magneziu.