Cercetarile demonstreaza ca alimentatia echilibrata, sportul si credinta ne ajuta sa luptam impotriva dementei.

1. Consumati alcool! In cantitati moderate, bineinteles! Un studiu american efectuat asupra femeilor in varsta a demonstrat ca persoanele care au consumat bauturi alcoolice (de obicei 1-2 pahare pe zi) sunt supuse unui risc de degradare cerebrala cu 40% mai scazut decat femeile care nu au consumat deloc alcool.

2. Consumati mere! Merele proaspete contin cantitati sporite de quercitina, o substanta antioxidanta care, dupa cum sugereaza studiile de laborator, poate lupta impotriva deteriorarii celulelor creierului.

3. Mancati broccoli! Un studiu american efectuat asupra unor barbati cu varste intre 50-85 de ani a aratat ca persoanele al caror sange contine o cantitate mai mare de folati sufera de o deficienta mai putin accentuata a fluxului vorbirii. Folatii se gasesc in legumele verzi precum spanacul, varza de bruxelles, brocolli, napii etc.

4. Mancati peste! Experimentele efectuate pe cobai demonstreaza ca hranirea cu DHA (acid docosahexaenoic), un acid gras omega-3 care se gaseste in macrou, peste de mare, somon si sardine (si, de asemenea, in migdale, alune de padure si soia), a redus cu 70% formarea placilor sanguine care constituie una dintre caracteriscile bolii.

5. Mancati mai putin! Se apreciaza ca oamenii supraponderali sunt, in general, supusi unui risc mai ridicat de imbolnavire.

6. Faceti sport! Nu-i nevoie de prea mult efort: un studiu hawaiian a demonstrat ca barbatii mai in varsta care merg pe jos trei sau chiar mai multi kilometri pe zi reduc cu pana la 50% riscul aparitiei dementei.

7. Ingrijiti-va inima!
Nivelul ridicat de colesterol LDL, hipertensiunea arteriala, fumatul si diabetul sunt toate cunsocute ca fiind factori de risc pentru imbolnavirea inimii, dar un studiu asupra a 9.000 de californieni a aratat ca riscul aparitiei dementei la acestia a crescut – prin diabet cu 46%, printr-un nivel ridicat al colesterolului cu 42%, prin fumat cu 26%, iar prin hipertensiune cu 24%.

8. Fiti credinciosi! Un studiu canadian a aratat ca evolutia degradarii cerebrale la oamenii credinciosi a fost mai lenta.