Desi printre primele lucruri care ne vin in minte atunci cand ne intarzie menstruatia este posibilitatea unei sarcini, in realitate intarzierea poate avea multe alte cauze. Desi media unui ciclu menstrual este de 28 de zile, aceasta poate varia la unele femei intre 23 si 30 de zile, cu diverse dereglari si intarzieri.

Haideti sa vedem impreuna cand trebuie sa ne ingrijoram si cand nu. Iata mai jos principalele motive pentru care menstruatia nu vine la timp.

O raceala

Sunt anumite boli trecatoare (cum poate o gripa sau o raceala puternica) care iti pot deregla ceasul interior al organismului, intarziind astfel procesele necesare aparitiei la timp a ciclului.
Nu este un motiv serios de ingrijorare, intarzierea fiind doar un efect colateral in aceasta situatie.

Stresul

Stresul poate provoca o serie de consecinte neasteptate, intarzierea ciclului putand fii doar unul dintre ele.Si aici este vorba tot de o dereglare hormonala provocata de factorii de stres.

O boala cronica

Chisturile ovariene, dereglarile hormonale (afectiuni ale tiroidei sau hipofizei) si ale boli ginecologice, sunt un factor major al dereglarilor menstruale. Consultatia medicala de specialitate este in masura sa va recomande tratamentele adecvate care va pot remedia problema.

Un program haotic

La fel ca stresul, un program haotic cu nopti nedormite, oboseala fizica, mancat pe apucate si altele asemenea, iti poate bulversa organismul care pierde temporar notiunea timpului si nu isi mai indeplineste functiile asa cum ar trebui.

Desi in acest caz ciclul poate fi cea mai mica problema, este de recomandat sa schimbi rapid acest stil de viata pentru ca implicatiile lui la nivelul organismului pot fi dintre cele mai grave.

Un medicament nou

Medicamentele noi cu care corpul tau nu este obisnuit, mai ales cele pe baza de hormoni, pot si fi ele responsabile cu intarzierea menstruatiei. Chimioterapia, de exemplu, poate avea ca efecte adverse si tulburari ale ciclului menstrual. Menstruatia este reglata de hormonii produsi de organism, daca aceasta productie este afectata de un medicament, nici menstruatia nu va mai fi cea normala. In acest caz se impune de urgenta un consult al medicului specialist care va poate schimba medicamentul.

Te apropii de menopauza

In perioada premergatoare instalarii menopauzei, ciclul menstrual incepe sa devina neregulat.
Desi in aceasta situatie se afla in general femeile trecute de 45 de ani, din cauza unor boli, medicamente si chiar a alimentatiei, menopauza se poate instala si la varste mai fragede.

Prea slaba

Daca ai mult prea putine kilograme decat ar fi normal sa ai, menstruatia poate deveni neregulata sau chiar sa inceteze. De obicei, revenirea la greutatea normala ar trebui sa rezolve problema. In aceasta situatie se afla in special fetele anorexice, sportivele de performanta si cele care munceasc peste program.

Vine barza

Si bineinteles, unul din principalele motive pentru care menstruatia intarzie (de obicei pentru 9 luni ), este prezenta unei sarcini. Pentru unele femei acesta este un motiv de bucurie, pentru altele de panica, in orice caz este un motiv major al intarzierii de ciclu.

Alaptarea

In perioada alaptarii menstruatia este intrerupta temporar. Pentru femeile aflate la prima alaptare, aceasta intarziere poate constitui un motiv de ingrijoare, in realitate insa este absolut normal sa fie asa.

sursa: secretul-fetelor.ro